Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Liepiņš

Ar ''tautas klašu'' dominanci startē Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāts

Ar ''tautas klašu'' dominanci startē Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāts
Foto: Rallycross.lv

Svētdien Rīgā, Biķernieku trasē, startē Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāts. Dalībnieku daudz, bet ļoti izteikti dominē nosacīti zemāku izmaksu klases BMW RX3000 un Yaris 1000, kuras ar atrāvienu sarūpē lielākos dalībnieku skaitus.

Svētdienas sacensības, kas uzsāks Latvijas-Lietuvas čempionāta sešu posmu sezonu, pulcēs vairāk nekā 70 dalībnieku. No tiem 19 pieteikušies Yaris 1000 jauniešu klasē, bet 23 pieteikumi fiksēti BMW ieskaitē. Abas ir nacionālā rallijkrosa joprojām jaunākās klases, taču pierāda sevi īpaši veiksmīgi. Arī skatāmības ziņā kategorijām nav ne vainas – gan gados jaunie braucēji, gan BMW dīdītāji mēdz sarūpēt izrādi skatītājiem.

Starpsezonā valdīja bažas par pārējām klasēm, jeb ieskaitēm, kas vēsturiski veidojušas klašu pamatkomplektu. Katastrofa nav notikusi, lai gan sportistu skaita samazināšanās tendences šur tur vērojamas. Tas, ka LADA RX vairs netiek līdz desmit pieteikumiem, ir pašsaprotami, jo daļu potenciālo VAZ braucēju pārvilina BMW ieskaite. Tas, ka Super 1600 klase īsti neatrod masveidību, arī šķiet ierasta lieta, jo, atliek uz starta nostāties pāris braucējiem ar Eiropas līmeņa mašīnām, kad vietējiem “golfu braucējiem” šāda klase zaudē pievilcību. Supercar pērnā gada sapnis – pulcēt pārdesmit braucējus – tomēr nepiepildās (vismaz šobrīd), jo, objektīvi, klase prasa mežonīgas izmaksas. Šķiet, skati lielākoties paveras Super 2000 klases virzienā – Latvijas krosa mugurkaula kategorija jau pagājušā gada sezonas nogalē sāka sprūst pie 10-12 dalībniekiem, arī uz šā gada pirmo posmu pieteikušies 11. No tiem latvieši ir seši.

Uz Rīgas posmu sapulcējušies arī septiņi Xtreme bagiju klases braucēji, kas kopumā nav slikti, zinot, ka ieskaite iepriekšējās sezonās cīnījusies ar kvoruma sasniegšanas problēmām. Šobrīd gan izsludināt klases izaugsmi varētu būt par agru. Xtreme sastāvu veido trīs latvieši (Jānis Baumanis, Rihards Dainis un Miks Ozoliņš), trīs igauņi un spēcīgais lietuvietis Mats Zavarskis. Vai tik internacionāls sastāvs izbraukās visus sezonas posmus, rādīs laiks.

Jā, ir arī jaunā klase Yaris 1300, kas ir kā turpinājums sportistu vecuma ziņā ierastajai Yaris klasei (Yaris 1000). Klase veidota ar domu, ka braucēji, kuri izaug no Yaris 1000 vecuma, var turpināt cīnīties ar tām pašām mašīnām nākamajā klasē. Par šo ieskaiti domas dalās. No vienas puses, zinot, ka jebkura cita salonauto klase pēc Yaris ir pamatīgs finanšu lēciens, Yaris 1300 ir ieskaite, kurā turpināt iesākto, nevis konstatēt, ka budžets beidzies un svarīgākajā brīdī karjeru jāpārtrauc. No otras puses – vēl viena klase, kurā tiek izdalīti kausi, kura, turklāt, aptur Super 1600 un Super 2000 barošanās ķēdi, ļaujot braucējiem “neizaugt” līdz lielajām klasēm. Taču, ja jaunā klase patur sportā pāris jaunos braucējus, tas jebkurā gadījumā ir labāk nekā atstāt jaunieti dīvānā un tiktokā.

Kopumā sākas čempionāts, kura posmus ir vērts vērot – gan interesantā dalībnieku sastāva dēļ, gan nešaubīgi aizraujošo cīņu dēļ.

Izmantotie resursi:
LATVIJAS LIETUVAS RALLIJKROSA ČEMPIONĀTS


Andžejs Ļebedevs.

Ļebedevam 12. vieta "Grand Prix" trešajā posmā

LETA. Latvijas motosportists Andžejs Ļebedevs Vācijā izcīnīja 12. vietu pasaules spīdveja čempionāta jeb "Grand Prix" trešajā posmā.
Pauls Jonass. Foto: @piclabphoto34
2

Jonasam avārija un 29. vieta MXGP posma kvalifikācijā

LETA. Latvijas motosportists Pauls Jonass sestdien pasaules motokrosa čempionāta Francijas "Grand Prix" kvalifikācijā MXGP klases sacensībās piedzīvoja avāriju pirmajā pagriezienā un izstājās, ierindojies 29. vietā.
Makss Verstapens. Foto: Joao Filipe/PanoramiC/Imago Images/Scanpix
1

Verstapens uzvar Emīlijas Romanjas "Grand Prix" kvalifikācijā

LETA--AFP/DPA. "Red Bull" pilots Makss Verstapens sestdien Imolas trasē bija ātrākais Pirmās formulas (F1) pasaules čempionāta Emīlijas Romanjas "Grand Prix" kvalifikācijā.