Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3031, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Vītoliņš par stabilākajiem vārtsargiem un viena spēlētāja nozīmi vairākumā

Vītoliņš par stabilākajiem vārtsargiem un viena spēlētāja nozīmi vairākumā
Harijs Vītoliņš. Foto: LHF

Šovakar un rīt pēdējās pārbaudes spēles pirms došanās uz pasaules čempionātu aizvadīs Latvijas hokeja valstsvienība, savā laukumā uzņemot norvēģus. Pirms gaidāmajiem dueļiem izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš preses konferencē stāstīja par gatavošanās posmu un sastāva aprisēm.

"Esam paveikuši lielu darba apjomu, neesam devuši atlaides. Tagad jāsajūt ieguldītais darbs. Programma ir izpildīta, tagad paliek kvalitatīvi to visu parādīt spēlē," teica Harijs Vītoliņš. "Viss smagais darbs, krosi, tanku stumšana, svaru cilāšana – tas viss ir iziets. Aizvakar bija pēdējā diena. Tagad lēnām jāatiet un jāsajūt asums un ātrums. Ja esi fiziski spēcīgs, tad arī galva pieņem pareizos lēmumus."

Latvijas izlases galvenais treneris norādīja, ka šovakar vārtu drošība tiks uzticēta Elvim Merzļikinam, kamēr rītdienas duelī vārtus sargās Kristers Gudļevskis. Abās spēlēs rezervē būs Ēriks Vītols, kurš iekšējā konkurencē pieveica Ivaru Punnenovu. Punnenovs sāka pagājušā gada pasaules čempionātu, bet šogad ticis atskaitīts.

"Šoreiz sanāca, ka pēc Artūra [Irbes] domām, pēc mūsu domām, šie trīs vārtsargi ir mazliet stabilāki nekā Ivars. Ivars nometnē bija no paša sākuma, un viņa attieksme nekur nav pazudusi. Vienmēr grūti paziņot, kad jāatstāj spēlētājs ārpusē. Sagatavošanās posms ir īss, un jāpierāda sevi. Protams, ir rūgtuma sajūta, kad tev pasaka nē," skaidroja Vītoliņš.

Galvenais treneris atstāstīja vakardienas sarunu – viņa asistents Ville Peltonens 36 gadu vecumā vēlējies doties uz Somijas izlasi, bet treneris nav sniedzis nekādas garantijas par iekļaušanu sastāvā. Peltonens to apzinājies un – pēdējā dienā ticis atskaitīts no izlases. Apziņa, ka nekas nav garantēts, gan nav mazinājusi rūgtumu.

"Tāda ir dzīve. Man svarīgi, lai puiši saprot – dzīve nebeidzas. Tie, kas pirms gada netika sastāvā, šogad pirmie brauca uz izlasi, lai sevi pierādītu," mudināja un atgādināja Vītoliņš.

Vītoliņš norādīja, ka pārbaudes spēlēs pret Norvēģiju tiks pieņemti pēdējie lēmumi par sastāva aprisēm. "Ir jautājumi par vairākām pozīcijām. Piemēram, [Raivi] Ansonu vispār neesmu redzējis klātienē. Gribas redzēt, kā viņš iederas izlašu hokejā. Rīt sastāvs būs mazliet citāds," teica Vītoliņš, uzreiz piekodinot – pārbaudes spēles pret Somiju un savainojumi parādījuši, ka plānot pārāk tālu nākotni nevajadzētu.

"Mums it kā vajadzētu iespēlēt sastāvu, bet Rodrigo [Ābola] vēl nav šeit, līdz ar to nevaram iespēlēt pat pirmo maiņu. Mums ir saglabājušās saiknes no pagājušā gada, kas strādā treniņos. Tagad svarīgi redzēt, vai strādās spēlēs," sacīja Vītoliņš. "[Renārs] Krastenbergs labi izskatās, [Eduards] Tralmaks nav redzēts pēdējā fāzē. Ir spēlētāji, par kuriem jūtams – ar katru dienu paliek nervozāki. Daudziem tuvojas pirmais čempionāts, un atbildības sajūta ir liela."

Savainojuma un saslimšanas dēļ treniņus un pārbaudes spēles izlaida aizsargs Jānis Jaks. Galvenais treneris slavēja viņa iekļaušanos skaitliskajā vairākumā. "Viens pats Jaks izmaina visu vairākumu. Saspēle ir tā pati, bet noslēdzošais metiens ir precīzāks, un uzreiz liekas, ka viss sanāk. Skaitliskais vairākums ir māksla. Tas ir spēles intelekts – cik pareizus lēmumus pieņem. Varēja just, ka citiem aizsargiem sezonas laikā nav vairākuma iemaņu."

Kanādas junioros rezultatīvu sezonas nogali aizvada uzbrucējs Sandis Vilmanis, kurš parakstījis līgumu ar NHL klubu Floridas "Panthers". Vītoliņš norādīja, ka iekļaut viņu sastāvā bez pārbaudes spēļu aizvadīšanas būtu riskanti. "Viņu jāredz klātienē. Viens ir skatīties ierakstā. Tur esi savā komandā, esi pieradis. Šeit – cita komanda, citi partneri. Tas ir risks," teica Vītoliņš, piebilstot, ka nākotnē redz Vilmani kā stabilu izlases spēlētāju.

Savukārt Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Rūdolfs Kalvītis piebilda, ka interesi par Vilmaņa plāniem izrādījusi "Panthers" komanda. "Viņi jautāja – izsauksim vai nē. Florida gatavo savu programmu, lai viņš varētu gatavoties nākamajai sezonai. Viņam būs labas iespējas sagatavoties."

Vītoliņš nav atmetis cerību par NHL spēlētāju pievienošanos. Aizsarga Uvja Balinska pārstāvētā "Panthers" jau sasniegusi Stenlija kausa otro kārtu, bet vārtsarga Artūra Šilova un centra uzbrucēja Teodora Bļugera pārstāvētā Vankūveras "Canucks" sērijā atrodas vadībā ar 3-2. Balinskis jau iepriekš apstiprinājis – ja būs iespēja, viņš pievienosies valstsvienībai. Kalvītis atklāja, ka interesi par izlasi izrādījuši arī Šilovs un Bļugers, bet viss atkarīgs no "Canucks" sekmēm.


, 2024-05-03 14:20, pirms 2 nedēļām
Nu re,jautājums par Vilmani šogad atkrīt pats par sevi.
, 2024-05-05 09:44, pirms 2 nedēļām
terex rakstīja: Nu re,jautājums par Vilmani šogad atkrīt pats par sevi.
Vēl jau olimpiskā kvalifikācija
Par to pagaidām netiek apspriests
Elvis Merzļikins, Oskars Cibuļskis un divu vārtu autors Fabians Seterlunds. Foto: IIHF
155

Vītols debitē, Latvija pēc atspēlēšanās 26 sekundēs sabrūk pret Zviedriju

Otro neveiksmi pēc kārtas pasaules čempionātā piedzīvojusi Latvijas hokeja izlase, kas ar 2:7 atzina Zviedrijas hokejistu pārākumu. Vēl otrās trešdaļas sākumā latviešiem izdevās atspēlēt divus vārtus un panākt neizšķirtu, bet tās vidū pusminūtes laikā zviedri ieguva jau trīs vārtu pārsvaru, nokārtojot uzvaru.
Mirklis pēc Pavola Regendas vārtu guvuma pirmās trešdaļas pašās beigās. Foto: PressFocus/SIPA/Scanpix
1

Slovāki iedzeļ pirmās trešdaļas pēdējās sekundēs un tuvinās ceturtdaļfinālam

Soli tuvāk iekļūšanai pasaules meistarsacīkšu ceturtdaļfinālā spēra Slovākijas hokejisti, kuri krietni augstvērtīgāk nekā pretinieki izmantoja savas iespējas un ar 4:2 pārspēja Francijas komandu.
Zviedri svin Rasmusa Dālina vārtu guvumu. Foto: Darko Vojinovič/AP/Scanpix
1

Vārtu eksplozija un "Tre Kronor" revanšs: zviedru preses reakcija

Latvijas un Zviedrijas hokejistu spēkošanās sestdien, 18. maijā, bija otrā plašāk aplūkotā tēma sporta presē. Lielāko uzmanību piesaistīja karstā laika radītās problēmas Gēteborgas pusmaratonā – 40 skrējēji saļima, diviem radās problēmas ar sirds darbību.