Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Spraiga cīņa gaidāma Latvijas čempionātā divās distancēs Rimi Rīgas maratonā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Spraiga cīņa gaidāma Latvijas čempionātā divās distancēs Rimi Rīgas maratonā
Uģis Jocis 2023. gadā uzstāda Latvijas rekordu, kuru tagad pirms 11 dienām Līvānos ir uzlabojis ŅIkita Bogdanovs. Foto: Rimi Rigas maratons.

Baltijas vērienīgākais tautas sporta notikums, Rimi Rīgas maratons, 18. un 19. maijā pulcēs ne tikai vairāk kā 30 000 skriešanas entuziastu no gandrīz 100 pasaules valstīm, bet arī augstākā ranga profesionāļus no pasaules un Latvijas.Spraiga cīņa gaidāma arī starp Latvijas vadošajiem skrējējiem, kuri sacentīsies gan par divu Latvijas čempionātu – jūdzē un maratonā – medaļu komplektu sadalījumu un arī augstvērtīgiem rezultātiem.

Iepriekš ziņojām, ka šajā nedēļas nogalē Rimi Rīgas maratons uzņems pasaules skriešanas zvaigznes, kas kāpušas uz goda pjedestāla Parīzes, Amsterdamas, Frankfurtes, Dohas, Vīnes, Hamburgas, Dubajas, Seviļas un citos prestižos maratonos. Sīvākā cīņa par vietu uz pjedestāla šogad gaidāma pusmaratonā, kur īpaši spēcīgs dalībnieku sastāvs sacentīsies tajā pašā trasē, kurā pērn oktobrī tika kronēti pasaules čempioni pusmaratonā. Savukārt šajā rakstā vairāk par abām Latvijas čempionāta distancēm.

Kas kļūs par Latvijas čempioniem jūdzes skrējienā?

Rimi Rīgas programmu 18. maijā ievadīs “DPD jūdze” jeb Latvijas čempionāts pilsētas jūdzes skrējienā. Konkurence šajā distancē solās būt īpaši sīva gan kungiem, gan dāmām, jo spēkos līdzvērtīgi ir daudzi vadošie Latvijas skrējēji. Galvenie pretendenti cīņā par uzvaru “DPD jūdzes” skrējienā kungiem ir jaunais Latvijas rekordists jūdzē Ņikita Bogdanovs (4. maijā Līvānos noskrēja 4:14), iepriekšējā rekorda īpašnieks un 2023. gada čempions Uģis Jocis (4:16), vairāki iepriekšējo gadu medaļnieki Kristers Kudlis (4:17), Edgars Šumskis, Lauris Lapsa un arī Baltijas čempions junioriem Roberts Glazers.

Diemžēl otro gadu pēc kārtas, dziedējot savainojumus, nevarēs piedalīties pirmais Latvijas čempions jūdzē un 2022. gada uzvarētājs Jānis Razgalis, bet plāno startēt svētdien galvenais pretendents uz čempiona tiutlu Dmitrijs Serjogins, kurš pirms divām nedēļām Līvenhofas skrējienā bija turpat (4:15) aiz jaunā rekordista Bogdanova.

Arī sievietēm uz starta šogad stāsies spēcīgs skrējēju sastāvs ar Latvijas rekordisti jūdzes distancē un 2022. gada uzvarētāju Austru Ošiņu priekšgalā. Par sīvu konkurenci rūpēsies Tokijas olimpisko spēļu dalībniece un 2023. gada jūdzes čempione, titula aizstāvētāja Līga Velvere, tādējādi sarūpējot interesantu dueli starp abām iepriekšējo gadu uzvarētājām.

Uz trijnieku pretendēs arī Sibilla Vanadziņa, kas pērn Latviju šajā distancē un trasē pārstāvēja pasaules čempionātā skriešanā, šī gada junioru čempione 1500m un 3000m telpās Alise Petrova, Sibillas māsa Kamilla Vanadziņa, kura jau pāris gadus trenējas ASV, kā arī U18 uzvarētāja Marta Luīze Pētersone un vadošā triatloniste Beāte Jansone, kura skriešanā savā U16 un U18 grupās ir bijusi allaž trijniekā. Arī sievietēm neiztiks bez godalgu pretendentu iztrūkuma, jo traumas dēļ nepiedalīsies pagājušā gada vicečempione Evelīna Sitnika.

Maratona distancē tiks noskaidroti Latvijas čempioni

Apņēmības pilns kļūt par Latvijas čempionu maratonā šogad ir valsts rekordists pusmaratonā un augstvērtīgākā personiskā rekorda īpašnieks starp dalībniekiem no Latvijas Dmitrijs Serjogins. Uz starta līnijas stāsies arī 2023. gada Latvijas čempionāta maratonā godalgoto vietu ieguvēji – čempions Aleksandrs Raščevskis, vicečempions Renārs Roze un bronzas medaļnieks Kristaps Vējš-Āboliņš. Maratona distancei reģistrējušies arī vairāki spēcīgi ārvalstu skrējēji – kenijietis Rodžers Maijo (Rodgers Maiyo), kuram pieder augstvērtīgs personīgais rekords pusmaratonā – 1:01:56 (2015), un vairākkārtējs Gruzijas čempions un nacionālā rekorda (2:11:46, 2023) īpašnieks Davitijs Karažisvili (Daviti Kharzishvili), kuri lūkos Rīgā pirmie šķērsot finiša līniju.

Savukārt, dāmu konkurencē cīnīties par Latvijas čempionāta medaļām ir atgriezušās pērnā gada medaļnieces – zelta godalgas īpašniece Amanda Krūmiņa, sudrabu izcīnījusī Anna Kļučņika un viena no visu laiku augstvērtīgāko maratona rezultātu īpašniecēm (PB 2:39:57, 2014) un 2023. gada bronzas medaļas īpašniece Anita Siliņa.

Atgādināsim, ka Rimi Rīgas maratona rekorda autors kungiem maratona distancē ir etiopietis Andualems Šifero (Andualem Belay Shiferaw), kurš ar rezultātu 2:08:51 uzvarēja 2019. gadā, bet dāmu konkurencē maratonā ar finiša laiku 2:26:22 2019. gadā nepārspēta palikusi etiopiete Birke Bejene (Birke Debele Beyene). Savukārt ātrākie Latvijas skrējēju rezultāti Rimi Rīgas maratonā ir 2017. gadā Valērija Žolneroviča uzstādītais Latvijas rekords 2:14:24, un 2015. gadā Arianas Hilbornas uzstādītais rezultāts 2:40:23.

Informāciju palīdzēja sagatavot
Inese Ķīkule
NECom
SIA Nords Event Communications